Kapasite Raporu Başvurusu

Kapasite raporu başvurusunda bulunabilmek için, firma üretim yeri veya merkez adresinden en az birinin bağlı olduğu odanın sınırları içinde bulunması ve ilgili odaya üye olunması gerekmektedir.

Kapasite Raporu almak isteyen firmalar danışmanlık firmamıza veya bağlı bulundukları Ticaret odası veya Sanayi odalarına müracaat ederek Kapasite Raporu Başvurusunda bulunabilirler. Kapasite Raporu Müracaat Formunu odalardan temin edilebileceği gibi bizler de sizin için temin edebiliriz.

Temin edilen Kapasite Raporu Müracaat Formu doldurularak Odaya dilekçe ile başvuru yapılır.
Kapasite Raporu başvurusunda öncelikle Başvuru evraklarının tam ve eksiksiz olmasına dikkat etmek gerekir.

Danışman arkadaşlarımızdan Kapasite Raporu başvuru evraklarını temin edebilirsiniz. Evrakların temini, başvuru formunun eksiksiz doldurulması ve odalarca belirlenen Kapasite Raporu ücretinin ilgili hesaplara yatırılmasından sonra odaya başvuru yapılır. Yapılan denetim sonrası eğer bir uygunsuzluk yok ise Kapasite Raporunuz düzenlenerek sizlere teslim edilir.

Kapasite Raporu Geçerlilik Süresi ve Yenileme

Kıymetli okurumuz yazımızın bu bölümünde sahip olduğunuz Kapasite Raporunun geçerlilik süresi hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Bildiğiniz üzere Kapasite Raporunun geçerlilik süresi en fazla 2 yıl, en az ise 1 yıldır. Ancak kapasite raporunun daha kısa sürelerde verildiği durumlar olmaktadır. Geçerlilik süresi biten Kapasite Raporunun yenilenmesi işlemleri hakkında da bilgi vermeye çalışacağımız bu makalemizi dikkatli bir şekilde okumanızı rica ediyoruz.

1. Eğer işyerinize ilk kez kapasite raporu alacaksanız ve kiralık makine teçhizatlarınızın süresi bir yıl ise; kira sözleşmesinin düzenlendiği ilk üç ay içerisinde kapasite raporu başvurusu yapılmış olmalı. Aksi takdirde Kapasite Raporu onaylanmaz. Onaylandığında ise Kapasite Raporunun geçerlilik süresi bir yıl olacaktır.
2. Kapasite Raporunun yenilenmesi esnasında kiralık makinelerin kira sözleşme süresinin bir yıldan az olduğu durumlarda daha önce Kapasite Raporunuz iki yıllık verilmiş olsa bile bu başvurunuzda kapasite raporunuz bir yıllık düzenlenecektir. Kapasite Raporu başvurusu esnasında makine ve teçhizatlarınızın kira sürelerine dikkat ediniz. Eğer bu makine teçhizatlarınız finansal kiralama (leasing) yoluyla temin edilmişse kiranın bitiş tarihine bakılmaksızın Kapasite Raporu iki yıl olarak normal süresinde verilir.
3. İş sözleşmesi karşılığı üretim yapan işyerleri için ilk kapasite veya yenilemelerde en az bir yıllık sözleşme olması ve sözleşme yapıldığı tarihten itibaren üç ay içerisinde kapasite raporunun düzenlenerek onay için Birliğe gönderilmesi gerekir. Yani ilk üç ay içerisinde Kapasite Raporu başvurusu yapılmış olması gerekir. Aksi takdirde Kapasite Raporu düzenlenmez.
4. Maden ocaklarında maden ruhsatı kiralanmış ve kira bitiş süresi iki yıldan az ise Kapasite Raporu bitiş süresi kira bitiş süresi ile aynı olacaktır.
5. Arazi ve veya bina kiralık ise bu durum kapasite raporunun geçerlilik süresini etkilemez. Ancak Kapasite Raporu başvurusu esnasında süresi devam eden kira sözleşmenizi mutlaka ibraz etmeniz gereklidir.

Değerli okurumuz Esnaf Odaları, Ticaret Odaları ve Sanayi Odaları tarafından denetimleri yapılan, TESK veya TOBB tarafından onaylanarak tanzim edilen kapasite raporları üreticinin üretim gücünü gösteren en önemli belgelerden birisidir. Aynı zamanda kapasite raporları birçok belgenin ve sertifikanın alınması için gerekli bir belgedir. Ticaretinizin aksamaması için Kapasite Raporlarınızın güncel bir şekilde elinizin altında olması önemlidir. Kapasite raporunuzun yenilenmesi ve veya Kapasite Raporu süre uzatımı işlemlerinde Akre Group Danışmanlık firmamız en yüksek kalitede danışmanlık hizmeti vermektedir. Süresi biten Kapasite Raporunun yenilemesi konusunda sitemizin iletişim bölümünden danışmanlarımız ile iletişime geçebilirsiniz. Danışmanlarımız en pratik ve hızlı şekilde yardımcı olacaklardır.

Makalemizi sabırla okuduğunuz ve bizleri tercih ettiğiniz için şimdiden çok teşekkür ederiz.

İlgili Yazılar